Правильне харчування – запорука здоров’я. Гадаємо, ця істина очевидна для усіх. Але головна проблема у тому, що поняття корисної їжі у кожній родині своє. Різних батьків об’єднує спільне бажання – дитина не має бути голодна. Тому від ліцею очікують смачних сніданків та обідів. І ось з цим часто виникають непорозуміння. Дитина не хоче їсти. Чому? Відповідь здається простою – бо не смачно. Отже треба змінити меню, і все стане на свої місця. Давайте спробуємо розібратись, чи все так однозначно.

  1. Дитина може не їсти незвичну для неї їжу. Каші, супи, овочеві салати у багатьох родинах не є повсякденними стравами. Малечу часто не можна умовити навіть спробувати. Зате макарони з сиром ідуть «на ура». І запіканка, що схожа на магазинний сирок, теж улюблена страва.
  2. Є продукти, які учні початкової ланки їдять вкрай погано. Наприклад риба. Скільки рецептів перепробували наші кухарі! Навіть дуже смачну і без кісточок, її залишають на тарілці. Або молоко. Згадайте, хто з вас у дитинстві любив кип’ячене молоко?
  3. Турботливі батьки зазвичай складають у портфель перекус. Дитина легко може перебити апетит бутербродом чи печивом, після чого снідати вже не захоче.
  4. Просто неможливо приготувати такий сніданок, який з однаковим апетитом з’їсть кожен з 400 учнів. Що ми тільки не готували – завжди знаходяться діти, котрі залишать свою порцію, не торкнувшись її. Втім, є і ті, що на втіху кухарям, залишають порожні тарілки завжди.

Тепер про меню. На перший погляд все очевидно – раз діти рибу не їдять, не потрібно її давати. Якщо люблять макарони та котлети – слід готувати їх частіше. Але й тут все не так просто. Обираючи страви, слід враховувати норми білків, жирів, вуглеводів, які дитина має спожити, перелік продуктів, які дозволено використовувати, ціну сніданку та ще деякі питання.

Все це досить складно, але батьки мають право знати, чому саме так, а не інакше годують у закладах освіти. Ця сторінка покликана розповідати про те, як організоване харчування у ліцеї, які страви ми готуємо для учнів та давати відповіді на поширені питання з цієї теми. Сподіваємось, що допоможемо батькам сформувати культуру здорового харчування у наших дітей.


Оберіть рубрику, яка Вас цікавить