Що робити, якщо тебе дражнять у школі? 4 кроки для розв’язання проблеми

Чи знаєш ти, що за статистикою в Україні з тією чи іншою формою булінгу стикається 49% учнів шкіл? Більшість з них не знають, як правильно поводитися у ситуації, коли з тебе знущаються інші, не розповідають батькам чи вчителю про проблему, що існує, і стають жертвами булінгової поведінки інших дітей.

А ти знаєш, як реагувати, коли тебе дражнять чи обзивають? Перш за все запам’ятай твердо та назавжди: знущаються не тому, що ти якійсь “не такий”, причина у характері тих, хто ображає. У будь-якому колективі може знайтися людина, якій приємно, коли іншому погано, тож винен не ти.

Друге важливе правило: розмовляй з батьками, розповідай вчителю, поділись з дорослим, якому довіряєш. Дуже круто, якщо дитина здатна сама вирішити свої проблеми, проте шкільний булінг – не той випадок, коли варто впоратися самостійно.

Пропонуємо 4 простих кроки, які можуть допомогти уникнути
серйозних проблем:

1. Говори.

“Будь ласка, я прошу тебе припинити робити це!” Не вагайся сказати про те, що тобі не подобається така поведінка, обов’язково зазнач, що ти не припустиш подібних дій до себе. Говори спокійно, твердо, впевнено. Ти маєш право казати про те, що тобі не до вподоби.

2. Ігноруй.

Важко не залучатися у конфлікт, якщо тебе провокують на нього, але це важливо: якщо людина не відповідає на агресію і взагалі не реагує на цькування, у багатьох випадках подібні дії припиняються, бо пропадає інтерес.

3. Йди.

Піти вчасно – дуже важливо, і чим раніше ти зможеш вийти із зони конфлікту, тим більше шансів на те, що він не набуде загрозливих масштабів.

4. Звернись по допомогу.

Просити про допомогу – не соромно: це не свідчіть про твою слабкість, це говорить про те, що ти розумієш серйозність ситуації, грамотно оцінюєш можливі наслідки і достатньо рішучій, щоб залучити дорослих у розв’язання проблеми.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *