Анатолій Соловйович Федорчук

Федорчук Анатолій Соловйович

26.11.1959 – 28.10.2020

Федорчук А.С. – міський голова Борисполя з 2006 по 2020 рік.

Дитинство та юність Анатолія Соловйовича пройшли у селі Малий Скнит, що у Славутському районі Хмельницької області. Тут майбутній мер Борисполя народився й виріс.

Після закінчення школи служив у армії. Був призваний у 1978 році.

Після проходження строкової військової служби і повернення у 1980 році додому, вступив до Київського державного педагогічного інституту ім. М. Горького.

Закінчив вищий навчальний заклад у 1985 році. Отримав кваліфікацію вчителя історії.

Після закінчення інституту працював за фахом. Викладав історію у Бориспільській середній школі №7 протягом двох років.

Потім змінив сферу діяльності. Протягом п’яти років служив у правоохоронних органах.

Пізніше працював начальником відділу безпеки, а згодом – заступником гендиректора із персоналу київської організації, що займається виробництвом ковбасних оболонок. Обіймав чільні посади на підприємстві ЗАТ «ПентоПак» із 2002 по 2006 року.

У 2006 році балотувався у мери міста Бориспіль та здобув перемогу на виборах. Успішно займав пост градоначальника протягом трьох каденцій.

Талановитий управлінець, Анатолій Соловйович вніс значний вклад у розвиток та розбудову міста. Його увагу не оминала жодна проблема – у комунальній сфері,  освіті, медицині, культурі, спорті…

Надзвичайно великого значення Федорчук А.С. надавав створенню умов для всебічного розвитку дітей та молоді у нашому місті. Так з’явились численні ігрові майданчики, спортивні площадки у дворах, заохочувалось проведення концертів, турнірів, змагань, молодіжних фестивалів. Школи та садочки отримали надзвичайно потужну фінансову підтримку: були утеплені усі освітні заклади, замінені вікна, удосконалено освітлення. Значно поновили матеріальну базу: меблі, технологічне та мультимедійне обладнання. Для обдарованої молоді запровадили премії, для їх наставників – надбавки.

Але мрією Анатолія Соловйовича були нові школи та садочки. Він таки зумів закумулювати кошти, перебороти численні бюрократичні перепони, подолати технічні труднощі. Завдяки його зусиллям у 2017 році був зданий у експлуатацію дитячий садок «Віночок», а у 2019 розчинив свої двері Бориспільський академічний ліцей – простора сучасна будівля, що прийняла більше тисячі учнів. Міський голова зробив усе, щоб він став освітнім закладом з європейською якістю освіти.

«Бориспіль – це місто, у якому варто жити» – часто говорив Федорчук А.С. Велика заслуга у цьому саме його. Раптова смерть від хвороби передчасно обірвала його життя на злеті,  не давши втілити усіх його грандіозних планів.


Після виборів 2021 року, першою ініціативою нового міського голови Борисенка Володимира Костянтиновича стало присвоєння імені Анатолія Федорчука Бориспільському академічному ліцею.

15 квітня 2021 року Бориспільська міська рада прийняла рішення №378-9-VІІІ про присвоєння імені Анатолія Федорчука Бориспільському академічному ліцею.






Покладання квітів до могили Анатолія Федорчука лідерами учнівського самоврядування 26.11.2022 року