Навчання за карантинними правилами – можливо, чи ні?

Зовсім скоро 1 вересня. Мабуть вперше усі чекають цього дня так сильно – і діти, і вчителі, і батьки. Ще б пак – майже півроку ліцей стояв пусткою, без дітей. Питання, яке усіх хвилює зараз найбільше: «Розпочнеться навчання з 1 вересня, чи ні?»

Ми готові працювати з учнями. Якщо місто не опиниться в «червоній зоні», вже за тиждень ліцей оживе. Звичайно, доведеться дбати про безпеку дітей ще більше. Отже, що ми можемо зробити, щоб знизити ризики зараження?

  1. Заходити у ліцей учні будуть у масках через три входи. Класні керівники покажуть дітям, яким маршрутом потрапляти в клас. Учителям зранку вимірюватимуть температуру, безконтактний термометр у нас є.
  2. Учням буде рекомендовано на перервах перебувати або на подвір’ї, або біля своїх кабінетів. Будемо дуже просити старшокласників не бігати у крило до початківців. Навіть туалети будуть поділені: 1-2 поверх – для малечі, 3-4 – для старшеньких. На щастя у нас широкі коридори, з просторими закутками біля вікон, тож кожна свідома дитина зможе знайти для себе достатньо простору.
  3. На уроках будемо працювати без масок (ну справді, яке навчання в масці!). А от у коридорі маска обов’язкова!
  4. Будуть обладнанні місця для обробки рук антисептиком. Ми не будемо заперечувати, якщо дитина матиме свій санітайзер (без запаху), адже ви краще знаєте, який їй більше підходить.
  5. На повну потужність працюватиме вентиляція. Вона не робить протягів, зате тричі за годину змінює повітря в приміщенні, а її фільтри вже почищені.
  6. Дезрозчини є! У кінці дня та між змінами класи обов’язково будуть оброблятись.
  7. В усіх восьми дитячих туалетах рідке мило буде постійно і в достатній кількості, так само як і біля умивальників їдальні. Також помити руки можна практично у кожному кабінеті. Ми будемо про це часто нагадувати нашим учням.
  8. Роботу працівників харчоблоку на предмет гігієни будемо контролювати посилено.
  9. Весь заклад вже обклеєний пам’ятками та нагадуваннями. І будьте певні, класні керівники постійно будуть розповідати учнями про заходи безпеки у період пандемії.

Ми просимо Вас, шановні батьки:

  1. Пояснити своїм дітям, що усі ці заходи – не жарти. Що самому варто бути уважним до свого здоров’я: мити руки, носити маску, дотримуватись соціальної дистанції.
  2. Забезпечити дитину масками (бажано багаторазовими, все ж думаємо про екологію, одноразових масок і так викидають занадто багато).
  3. Переконати їх, що гратись у туалеті не варто (і чого ті туалети так притягують до себе дітей?)
  4. Пояснити, що виходити за територію ліцею під час перерви не можна.
  5. Приводити дитину в школу лише за умови, що вона здорова.
  6. Забирати дитину додому після її першої скарги медсестрі на погане самопочуття (на жаль, працівники ліцею не можуть ставити діагноз, тому головна біль, симптоми застуди, підвищення температури – це підстава негайно ізолювати дитину)
  7. Щоранку класти у портфель своєму учню пляшечку з водою. Індивідуальна ємність для води найбільш гігієнічна.
  8. Утриматись від відвідин ліцею після 1 вересня. Тримайте з нами контакт через телефон, месенджер, соц.мережі. Також вчитель може поспілкуватись з вами надворі. У випадку крайньої необхідності – перед відвіданням ліцею слід одягти маску і обробити руки антисептиком потрібно обов’язково.

Ми не можемо (хоч це нам і прикро):

  1. Проводити дезінфекцію класів після кожного уроку, а коридорів – після кожної перерви. Не встигнемо ніяк.
  2. Утримати учнів від обіймів, поцілунків, тримання за руки. Вони – діти, і вони не можуть триматись на відстані.
  3. Забезпечити контакти лише з однокласниками. Як би не старались вчителі, діти будуть спілкуватись між собою.
  4. Гарантувати, що дитина не підхопить якогось вірусу у стінах ліцею. Нам дуже прикро, коли учні хворіють, ми намагались боротись з інфекціями і попередній рік. Можливо дещо стримати процес зараження, якщо він розпочався, але гарантовано уберегти – ні. До того ж у жовтні сезонно розпочинаються застуди, а як їх на око відрізнити від інфекції – загадка ще та.

У цей нелегкий час, лише батьки можуть прийняти рішення, яке буде найбільш корисним для їх дитини. Якщо це очне навчання – сама дитина має усвідомлювати відповідальність за своє здоров’я, а ми будемо робити все від нас залежне для її безпеки. Втім, якщо ви вважаєте, що поки безпечніше навчатись вдома – можете обрати сімейну форму навчання. Ваше місце у ліцеї при цьому зберігається (з мінусів – програму доведеться опрацьовувати самостійно).

У будь-якому випадку ми будемо керуватись питанням безпеки дітей та здоровим глуздом. А якщо хтось з батьків захоче допомогти нам в організації безпечного навчального середовища – ми завжди готові до співпраці (бо наші батьки класні, і з ними разом ми і гори перевернемо!)

Будьте здорові!

Щиро ваша, Пономарьова О.М.

One Comment to “Навчання за карантинними правилами – можливо, чи ні?”

  1. Дуже вдячний за цілком розширену відповідь на майбутні питання від нас,батьків!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *