Про навчальну програму «Інтелект України»

Основні положення:

  1. Сутність проекту – не насичення поглибленими знаннями, а набуття навичок творчого мислення, роботи з інформацією, самооцінки та самоконтролю, розвитку позитивних якостей у дитини.
  2. Наявність міжпредметних зв’язків, засобів наочності та відеоматеріалу. Наприклад, якщо на уроці читання діти вивчають текст про соловейка, то урок «Я і Україна» буде зосереджений на темі видової приналежності птаха з використанням відео- та аудіоматеріалів
  3. В перелік предметів додатково до стандартного набору входять: «Навчаємось разом» (діти вчаться працювати з інформацією, розвивають пам’ять), «Еврика» (відбувається розвиток творчих, винахідницьких якостей та кмітливості).
  4. Впродовж кожного уроку учні мають кілька музичних пауз з фізичними вправами і танцювальними рухами, роблять вправи для очей.

У проекті «Інтелект України», порівняно з традиційною системою, більше навчального часу надається на мову, математику, природознавство. А ось предметам «Технології», «Фізична культура», «Мистецтво» приділяється менша увага.

Проект розрахований на дітей, які вже вміють добре читати, писати та батьків, які готові співпрацювати і розуміють відповідальність за обраний напрямок.

Інтенсивна й насичена система навчання вже з першого дня – за вересень учні повторюють весь алфавіт, паралельно читають українські народні казки, тексти про Україну, державні символи, народ. Пізніше тематика змінюється і передбачає ознайомлення з творчістю казкарів світу.

З перших днів йде робота над прочитаним текстом: дати відповідь на запитання, поділити текст на частини, знайти певне речення, придумати і записати заголовок. Подаються біографічні довідки про письменників, які діти читають та переказують. Зрозуміло, що дитина, яка не вміє читати, не зможе справитись з цими завданнями.

Також першокласники багато пишуть, тому рука дитини має бути готова до письма.

Математика – завдання різної складності, елементи логіки, комбінаторики та теорії ймовірності. На кожному уроці «Великі перегони», під час яких потрібно за 4 хвилини виконати завдання тесту.

Предмет «Людина і світ» передбачає вивчення природних явищ. Учні мають змогу вивчати елементи біології, географії, екології, астрономії, фізики, хімії. Діти вчаться працювати з картою, вправляються у «Зоряних перегонах».

Отже, основною умовою навчання за проектом є уміння дитини читати. Також важливо, щоб учень міг швидко переключати увагу і зосереджуватись, адже під час уроку змінюється багато видів діяльності.

Дитина може бути зарахована у клас за проектом «Інтелект України» лише за бажанням батьків. У іншому випадку діти зараховуються у класи Нової української школи (НУШ)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *